De uitgraafdagen van dec. 2020

De data van 2020 worden in oktober/november 2020 bekend gemaakt. Heb je al een boom in het bos en is die geregistreerd bij Adopteer een Kerstboom? Dan krijg je rond die tijd bericht over je boom en kan je je boom weer reserveren.

De bomen van 2020 staan er weer, het zijn er bijna 400. Ongeveer 230 bomen stonden al op het veld en er zijn zo’n 170 allerbeste, biologische kerstbomen bij gekomen via Adopteer een Kerstboom, met wie we ook dit jaar samenwerken (www.adopteereenkerstboom.nl).

Daarmee hebben we een belangrijke stap gemaakt: van een veldje waar iedereen die het jammer vindt van zijn boom een boom kan planten na de kerst zijn we veranderd een soort club van boomliefhebbers, die al vóór de kerst nadenken over hun boom. De bomen zijn van het bos, ze worden geadopteerd voor een paar weken en gaan daarna weer ‘naar huis’. Daardoor is het bos als systeem een stuk duurzamer geworden: de bomen zijn biologisch opgekweekt en geschikt om terug te planten, waardoor véél meer bomen het overleven (80% inplaats van 30%). Doordat mensen elk jaar betalen voor hun boom, kunnen we ook de kosten dekken èn een boom planten ergens anders op de wereld waar hij wel groot mag worden.

Nog steeds is het planten van je boom in het kerstbomenbos geen garantie: je boom kan nog steeds doodgaan of gestolen worden (dat gebeurt helaas ook elk jaar met een paar bomen). Maar je zit er ook niet aan vast: elk jaar mag je zelf aangeven of je de boom wéér wil adopteren.

De adoptieprijs hangt af van de lengte van de boom, bovendien betaal je een tientje statiegeld, wat je terugkrijgt als je de boom goed verzorgt tijdens de kerst. De kortste/goedkoopste zijn 29 euro, de langste/duurste 52 euro.

Als de boom die je vorig jaar had het overleefd heeft, krijg je een korting op de prijs, je betaalt dan één lengtemaat korter, de groei hoef je dus niet te betalen.

Elke boom wordt verpakt in een bruin papieren reuzenzak, die we bij het planten hergebruiken om de grond onder de bomen te bedekken. Van ons krijgen mensen overlevingstips en aan elke boom zit een uniek boomlabel waarmee men de boom kan registreren  voordat hij wordt teruggeplant.

Behalve de goede, groene bomen, zijn er elk jaar ook ‘ongewenste weesbomen’ die de zomer minder goed hebben overleefd. Zo’n boom mag mee tegen elk aannemelijk bod.  Die kunnen niet worden teruggeplant in het bos, dus kan je hem wit spuiten, of zaag de top eraf voor een klein boompje. En na de laatste uitgraafdag staan de laatste van deze bomen buiten het hek ‘gratis meenemen’

Kom niet te laat want… het kan zijn dat alle bomen al vroeg weg zijn, op = op. De gemeente heeft voor het huidige veld het maximum aantal bomen gesteld op 400. We zoeken een nieuwe plek – deze was tijdelijk en houdt nu echt op – en hopen daar meer mensen blij te kunnen maken met een boom en plantplek. Informatie hierover op onze facebookpagina ‘Kerstbomenbos Amsterdam Noord’

Verzorgingstips tijdens de kerstdagen

  • Houd je boom zo lang mogelijk koud: buiten, of in een koud schuurtje. Vorst is niet erg.
  • Houd de kluit vochtig, maar zet hem niet een week lang in een emmer water
  • Zet hem nooit te dicht bij de verwarming, kachel of open haard
  • Spuit er geen nepsneeuw op en knip geen top of takken af.
  • Heel soms krijgen biologische bomen in de warmte binnen last van vliegjes: zet je boom dan onder de koude douche.

Terug planten is bij alle bomen die bij ons zijn afgehaald in de prijs inbegrepen, tijdens de plantdagen krijg je je statiegeld terug als je je boom komt planten. Doe warme kleren aan en laarzen of stevige schoenen. Scheppen, compost en water zijn aanwezig en ook een vuurtje met chocolademelk.

We zijn alleen aanwezig tijdens de gepubliceerde uitgraafdagen en plantdagen en we vragen iedereen om nooit zonder overleg een boom uit te graven of te planten.