Zin in bomen planten?

Kerstbomen met kluit die niet in het bos zijn aangeschaft zijn zelden geschikt om terug te planten: de kluit is hardhandig afgekapt en de grond vaak te droog. Zeker de bomen die begin januari bij het grofvuil staan zijn meestal al ten dode opgeschreven. Herplanten is dan zinloos. Haal een boom die je terug wil planten uit de pot en kijk zelf kritisch naar de kluit. Op het terrein van het kerstbomenbos mogen geen bomen meer geplant worden, de gemeente zal die verwijderen. Sowieso is het in de stad verboden om een boom in het openbaar groen te planten zonder toestemming. Maar er zijn wel een heleboel bomen die wachten op een plantplek, want er worden elk jaar in Amsterdam meer bomen gekapt dan geplant. Heb je dus een plek, in je (volks)tuin of bij je huis, markeer dan het begin van het nieuwe jaar door er een boom te planten. Een fruitboom, eikenboom, lindeboom, kastanje. Of ga samen met je buren in overleg waar in jouw buurt nog extra bomen mogen en plant die met z’n allen. Een stadsboom planten en in leven houden is geen kleine daad, maar een grote. Zeker als hij op die plek mag blijven staan en groot mag worden. Zie ook dit verhaal: De man die bomen plantte

Laatste jaar Kerstbomenbos – andere inlever- en plantplek

Drie keer mochten we tijdelijk op deze plek bomen planten, maar nu komt er toch echt een fietspad. De boswachter heeft getracht een andere plek te vinden in Amsterdam Noord, dat is niet gelukt. Wel is het gelukt om de adoptiebomen uit dit bos een nieuwe plantplek te geven, namelijk bij de Fruittuin van West, in Amsterdam Nieuw West. Daar moet je je boom dus na de kerst inleveren en zij planten hem dan voor je, óók als het regent of vriest. Dat is weer een zorg minder. Je kunt daarna het hele jaar je boom opzoeken op de Fruittuin, behalve maandag zijn ze elke week open. Het is een super plek! Alle informatie staat op fruittuinvanwest.nl. Wil je zelf je boom ergens planten, lees dan verder. Maar weet dat dit een groot risico is voor adoptiebomen. Die hebben namelijk veel zorg nodig.

De algemene site van adopteer je kerstboom is: www.adopteereenkerstboom.nl.

Door deel te nemen aan dit adoptieprogramma treed je toe tot een soort club van boomliefhebbers, die al vóór de kerst nadenken over hun boom.

Om je eigen boom te planten kan je onderstaande tips volgen, met de groeten van de boswachter:

Planten van je adoptieboom in de pot

  • Volg onderstaande instructies voor boomplanten in het algemeen
  • Extra instructie: houd de boom in de pot met gaatjes waarin je hem gekregen hebt, dit beschermt de wortelkluit
  • Plant de boom zo, dat de rand van de pot 2 cm boven de grond uit staat, vul de pot zo mogelijk met wat extra blad of houtsnipper
  • Watergeven, aanbinden en wieden is voor een boom in pot nóg belangrijker omdat de wortels beperkt zijn tot de pot.
  • In het bos kregen de bomen jaarlijks een paar handjes speciale biologische kerstbomenmest. Deze is helaas niet te koop ergens, dus extra compost/bosgrond door de grond mengen is daarom zeker van belang.

Planttips bomen in het algemeen

  • Plant zolang het buiten koud is, loofbomen hebben dan geen blaadjes aan de boom. Grofweg tussen eind oktober en eind maart
  • Houd de kluit tot het plantmoment vochtig, maar zet hem niet een week lang in een emmer water. Er moet wel zuurstof bij de wortels kunnen.
  • Maak een ruim plantgat, zeker 20 cm dieper en breder dan de kluit en verrijk de uitgegraven grond met houtsnipper, oud blad of ‘schimmeldominante compost’
  • Graaf de boom in tot precies de plek waar hij eerst ook in de grond stond, niet dieper of hoger.
  • Stamp de grond rondom aan en geef de boom twee steunpalen tegen wind, zolang hij nog wortelt op de nieuwe plek (twee jaar is meestal wel genoeg)
  • Gooi een redelijk dikke laag houtsnipper of blad rondom de stam onder de boomkroon om vocht vast te houden
  • Wied de eerste twee jaren de boomspiegel vrij om concurrentie tegen te gaan.
  • Geef het eerste jaar in droge weken een emmer water (10 liter). Bij hittegolven of aanhoudende droogte meer, bij koude droogte minder.
  • Ga wekelijks even kijken of het goed gaat met je boom. Het eerste jaar kan het zijn dat hij bovengronds wat slecht doet, maar misschien is dat nodig omdat hij aan het wortelen is.