Het bos kan je hulp goed gebruiken

De vraag is natuurlijk of er wel een nieuw bos moet komen, nu de gemeente het niet wil. Wij denken van wel, maar met enige nuance.

  • Een nieuwe plek is het beste een ongebruikte plek op eigen terrein van een bedrijf of ziekenhuis of hotel, niet inplaats van ander openbaar groen. Dat geeft teveel weerstand en werkt tijdelijkheid in de hand. Wat uiteindelijk niet goed is voor de bomen en de bosbeweging.
  • Er zijn teveel kerstbomen in de stad en de bomen die er zijn zijn steeds groter en opgekweekt met veel gif en kunstmest. Dat is sowieso niet echt een kerstgedachte. Elke beweging die zorgt voor minder, biologische, kleine bomen is een goede beweging. Voor de circa 150.000 bomen in de stad is 15 hectare terrein nodig, minimaal zeven jaar lang, dus 7 x 15 = 105 hectare bosgrond waar alleen maar kerstbomen staan en niets anders om ze op te kweken. Bizar. Dat moet anders en kan anders. Geen plofbomen meer, laat de stad werken aan biobomen en aan minder bomen. Wist jij trouwens dat zo’n populaire grote boom wel 10 tot 20 jaar oud is?
  • Zelf is de boswachter per toeval begonnen met een buurtboom. Deze staat nog steeds op de plek van het allereerste kerstbomenbos en overleeft tot nog toe alle veranderingen in het gebied. Vorig jaar begon een buurvrouw deze eenzame boom te versieren, dit jaar deden een heleboel buren mee. Een buurtbijeenkomst rond de boom kon niet vanwege Covid, maar volgend jaar komt die er zeker! Samen met je buren één boom die buiten staat en geworteld in de grond groot mag worden. En binnen alleen herbuikbare kerstversiering of snoeitakken.
  • Een circulaire boom is een boom die van zaadje tot einde duurzaam is en tenslotte grondstof is voor een nieuwe generatie bomen. Dat kan. In Zweden is het al de norm. Dode kerstbomen worden verwerkt tot zwarte grond of ‘biochar’ waar nieuwe bomen op geplant worden. Spoor de gemeente aan dit serieus aan te pakken!

Begin zelf een bos; de bosbeweging zijn wij zelf

Wil je zelf een bos starten ergens anders in de stad of ergens anders in Nederland? Of wil je andere acties starten om de kerstboom een duurzamer leven te geven? De boswachter geeft tips. Zie contact, stuur een mail.